Staatsverzekeraar ASR moet niet onderhands worden verkocht maar door middel van een beursgang.
Dat staat in een advies van NLFI, de beheerder van de staatsparticipaties in de financiële sector, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag op basis van bronnen.
Volgens de krant is daarmee belangrijke steun voor het scenario dat ook de voorkeur heeft van het ASR-management. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem lijkt de voorkeur te hebben voor de route die nu al door staatsbank ABN AMRO wordt bewandeld. Hij neemt daarbij op de koop toe dat de verkoopopbrengst niet maximaal is.
Analisten schatten de opbrengst van een beursgang begin dit jaar op drie tot vijf miljard euro, maar toen was het beurssentiment een stuk positiever. De Staat kocht ASR in 2008 als onderdeel van de Fortis voor 3,6 miljard euro. Het advies van NLFI wordt volgens het Financieele Dagblad op korte termijn naar het ministerie van Financiën gestuurd.
Beursgang ASR bij gebrek aan alternatieven
De optie van een beursgang van ASR is volgens het FD naar voren gekomen omdat aan de ene kant andere Nederlandse verzekeraars weinig trek hebben in een overname van ASR, terwijl een fusie van ASR met het aan de Chinese verzekeraar Anbang verkochte Vivat/Reaal geen haalbare kaart lijkt.
Voor andere verzekeraars zoals Aegon en Nationale Nederlanden geldt dat ze worstelen met hun verdienmodel, omdat bijvoorbeeld de markt voor levenpolissen is ingezakt na de woekerpolisaffaire. Bovendien moeten verzekeraars aan strengere buffereisen doen voor het eigen vermogen.
Bij het door de staat verkochte Vivat/Reaal is er intern het nodige aan de hand. Daar stapte de kersverse topman Gerard van Olphen medio september totaal onverwachts op. De Chinese eigenaren zijn bezig intern orde op zaken te stellen.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl